Annonce

Annonce

En lyshåret kvinde står i et supermarked og kigger på etikken af en flaske.

Et studie fra Københavns Universitet har vist, at et klimamærke ændrede forbrugernes vaner til at være mere klimavenlige Foto: Colourbox

Rasmus Prehn afviser obligatorisk klimamærke

Regeringen undersøger mulighederne for et frivilligt klimamærke på fødevarer, men udelukker, at det kan blive obligatorisk.

Der kan være en klimamærkning på vej til de danske supermarkeder, så forbrugerne kan se madvarernes klimaaftryk, men mærkningen bliver ikke obligatorisk. Det oplyser fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et svar til Folketinget, skriver altinget.dk.

I svaret fortæller han, at Fødevareministeriet i øjeblikket er ved at undersøge mulighederne for et frivilligt mærke, men at det ikke anser det som muligt at indføre et nationalt, obligatorisk klimamærke for fødevarer, da regulering af mærkning af fødevarer er harmoniseret af EU.

Et studie fra Københavns Universitet har vist, at et klimamærke ændrede forbrugernes vaner til at være mere klimavenlige, og det er netop dette resultat, der har fået Venstres Anne Honoré Østergaard til at spørge om ministerens syn på et mærke.

Uden for Christiansborg er holdningerne dog delte; eksempelvis ser tænketanken Concito og Forbrugerrådet Tænk positivt på et mærke, da de mener, at det kan guide forbrugerne. Omvendt frygter Økologisk Landsforening, at et ensidigt fokus på klimaet og effektivisering kan være på bekostning af eksempelvis dyrevelfærden og vandmiljøet.

I forbindelse med EU's 'Farm to Fork'-strategi ventes Kommissionen i 2024 at fremlægge et bæredygtighedsmærke til fødevarer, der både inkluderer ernæring, klima, miljø- og sociale aspekter ved fødevareproduktionen. Rasmus Prehn er også positivt stemt over for et europæisk mærke.

Flere artikler fra samme sektion

Det er blevet dyrere at være økologisk forbruger

Økologiske fødevarer er steget i pris for første gang i seks år viser Forbrugerrådet Tænks årlige pristjek af 15 økologiske dagligvarer.

16-05-2022 2 minutter

Jordbrugsfond er på jagt efter nye investorer

Krigen i Ukraine bremser aktiesalget hos Dansk Økojord, som opruster med to ansatte i jagten på det store gennembrud hos de store investorer.

12-05-2022 7 minutter Omlægning,   finansiering

Vil du teste danske bælgfrugter?

Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.